Hej kära vänner.

Hoppas ni mår fint. Är på väg till Storfors men måste lite snabbt tipsa er om två supergoda recept som jag brukar göra vid Jul. Älskar att baka!

 

Första är saftiga saffransbullar fyllda med mandelmassa ( och kardemumma ) 

 

Du behöver: ( recept för 36 bullar ) 

  • 50 gr jäst / 5 dl mjölk / 2 pst saffran / 1 1/2 dl strösocker / 250 g Kesella Kvarg / 100 gr rumstempererat smör / 17 dl vetemjöl / 1/2 tsk salt / 1 ägg till pensling / 1/2 dl pärlsocker / 1/2 dl mandelspån.
  • Fyllning – 200 gr rumstempererat smör / 200 gr mandelmassa / 1 tsk mald kardemumma

 

Gör såhär: 

  • Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till max 37°, tillsätt saffran och häll över jästen. Tillsätt övriga ingredienser och arbeta degen smidig. Låt jäsa övertäckt ca 45 min.
  • Rör ihop ingredienserna till fyllningen.
  • Dela degen i 2 delar och kavla ut till rektangulära plattor. Bred fyllning på halva och vik dubbel.
  • Skär varje degplatta i 18 remsor och snurra ihop. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa ca 30 min. Sätt ugnen på 225°.
  • Pensla bullarna med uppvispat ägg, strö på pärlsocker och flagad mandel. Grädda i mitten av ugnen 5-8 min. Låt svalna på galler.

_________________________________________________

 

Nästa är saffranscheesecake och den är supergod! ( räcker till 10 bitar ) 

Du behöver:

  • 100 gr smör eller margarin / 175 g pepparkakor
  • Fyllning: 0.5 saffran ( 1 kuvert ) / 1 st sockerbit / 500 g kesella gourmet / 1 dl. strösocker / 4 st ägg.

Gör såhär: 

  • Smält smöret och krossa pepparkakorna, gärna i matberedare. Blanda smör och pepparkakssmulor.
  • Lägg ett bakpapper i botten av en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Tryck ut smulorna i formen och låt den stå kallt i 30 minuter.
  • Stöt saffranet med en sockerbit i en mortel. Rör ihop kesella, saffran och socker.
  • Vispa i äggen ett i taget och häll smeten i formen. Grädda i ca 30 minuter i 200 grader.
  • Låt svalna och stå i kyl i minst 2 timmar före servering så att den stelnar. Servera med frukt eller bär.

________________________________________________

Må så gott! Varmaste kramar Johanna