Godmorgon på er.

Hoppas allt är bra. Inatt har det snöat men jag ska ändå trotsa mitt sinne och ta en löparrunda. Måste komma igång med att träna så lite morgonjoggning är en bra start.

Men först lite kaffe och några rader till er….

Som hudterapeut är det viktigt att vi får in den dagliga hudvårdsrutinen som våra kunder ska utföra hemma. Det är  A och O och jag skrev om hudvårdsrutinen i ett tidigare inlägg, men förutom den så upplever jag att många slösar med sina produkter och använder för stora mängder av allt. Men det är klart…..använder man produkter som kanske ej är rätt för just din hudtyp så kanske man får smörja och smörja utan att man tycker att det hjälper. Med rätt koncentrerade produkter behöver man inte använda så mycket utan en skälig mängd är den jag demonstrerar på min hand nedan.

Rätt mängd av produkter…..

Ögonen då och ögoncreme……

Huden kring ögonen är tunnare och känsligare och har därför speciellt behov. Här syns de första fina linjerna vilka man kan motverka med att använda ögonkräm morgon och kväll. Ögoncremen är tunnare och anpassad till den tunna huden runt ögonen.

Genom att applicera ögonkrämen först motverkar du risken att din dag/nattkräm kommer för nära ögonen vilket är något som kan ge upphov till påsighet eller irritation kring ögonen. Applicera med lätta klappningar med hjälp av lill-eller ringfingret. Börja från ögats ytterkant och fortsätt in mot ögonvrån. Glöm inte ovansidan av ögat dvs under ögonbrynet och följ ögonkonturen runt om.

( bild Walleri )

 

Tips för att hålla ögonen friska….

Förutom att välja rätt hudvård för ögonen, finns det andra saker som är viktiga för att upprätthålla frisk hud runt ögonen:

  • Drick mycket vatten. Vatten spelar en avgörande roll för att upprätthålla elasticiteten i huden.
  • Undvik att tobak, så som rökning och snusning. Nikotin påverkar blodkärlen i ansiktet och under ögonen. Förträngda kärl gör det också svårt för näringsämnen att absorberas, vilket leder till en uppdelning av kollagen.
  • Håll dig borta från solen. Överexponering för ultraviolett strålning gör att de pigmentproducerande cellerna att mognar i onormal takt. Detta resulterar i åldersfläckar och ojämn pigmentering. UV-strålar är ansvariga för upp till 90% av åldrande och kan lägga till flera år på ditt utseende.
  • Använd solglasögon för att undvika att kisa.
  • Tänk på att sova och vila ordentligt. Trötthet kan göra att huden att ser blek och grå ut.
  • Begränsa ditt alkoholintag. Överdriven alkoholkonsumtion kan orsaka uttorkning, så begränsa dig till ett till två glas vin varje vecka.
  • Använd bomullstussar när du tar bort makeup för att undvika att rycka och dra i den känsliga vävnaden i onöda

 

______________________________________________

Vad är milier …..?

( bild Walleri )

En milie är en liten vit, hudfärgad eller gulaktig knottra som uppstår på huden i ansiktet, vanligen på den tunna huden runt ögonpartiet. Det är talg som ligger under huden och som inte har någon utförselgång och då får man ofta runt ögonområdet och när man är lite torrare i huden. Man kan få det av lite olika anledningar. En del säger att det beror på dålig blodcirkulation och fel typ av hudvård kan ge upphov till dem, och att personer som antingen lider av väldigt fet hud eller av yttorrhet drabbas hårdast.

De är inte farliga på något sätt utan de är lätt att avlägsna och då besöker man en hudvårdssalong som smidigt avlägsnar dem. Gör det inte hemma! Kläm inte och försök på egen hand få ut dem för du kan klämma sönder huden och dess pigment så att du istället får ett bestående märke i huden.

________________________________________________

Påsar under dina ögon…….

Det är ofta ett problem som blir väldigt jobbigt då det ger uttrycket och känslan av att man ser sjuk & trött ut, vad är det som gör att man får dem och hur gör man för att få bort dem?

Det finns inget medicinskt fakta på varför man får påsar under ögonen men man vet vad det är som kan göra dem mindre synliga. Vad vi vet är att huden strax under våra ögon är särskilt tunn, vilket gör det särskilt transparent. Det gör de underliggande blodkärlen mer framträdande, vilket kan göra huden mörkare.
Den skenbara mörker är helt enkelt ett resultat av det sätt som ljuset reflekteras från ytan av ansiktets konturer.  De övre och undre ögonlocket består av hud, muskel och fett. Med åldern så försvagas musklerna och kan inte hålla upp huden. Hudförändringar kommer också eftersom kollagenet bryts ned. Kollagen är ett protein som ger struktur till våra celler. I huden, ger den elasticitet. Med mindre kollagen blir huden slappare och rynkor mer framträdande.

 

Främsta anledningarna till att “påsarna” blir mer synliga 

– Salt mat

Äter du för mycket salt är det en av de främsta anledningarna till att det bildas ansamlingar av vätska då huden i närheten av ögonen mycket tunn, endast omkring 0,5 millimeter.

– Ärftlighet

spelar en avgörande roll. Påsar under ögonen har man nämligen i mycket hög grad fått i arv efter sina föräldrar. När bindväven på grund av ålder förlorar sin elasticitet, ser man även detta tydligast omkring ögonen. Det är orsaken till att äldre har större och tydligare påsar än yngre. Så har dina föräldrar påsar under ögonen så finns det stor risk för att du också får det när du når samma ålder.

– Dåliga Sömnvanor

Efter en riktigt dålig nattsömn, slappas muskulaturen generellt i kroppen. Det är bland annat därför som det kan vara svårt att få igång lemmarna, om man inte har sovit tillräckligt. Den förslappning som sker i kroppen omfattar även den cirkulära muskulaturen omkring ögonen (musculus orbicularis oculi).

– Åldrande

När man blir äldre försvagas muskelaturen i kroppen och då även runt ögonen. Då kollagen som bryts ned med åldern och behövs för att stärka upp huden skapar detta förslappningar även under ögonen vilket leder till “påsar”

– Allergier

Ibland kan svullna ögon bero på att du har en allergi. Glutenintolerans kan ibland ge påsar under ögonen, även om huvudsymtomet är problem med magen. Om du misstänker att du har Glutenallergi.

Undvik att Gnugga Ögonen

Undvik att gnugga ögonen. Vanligtvis när man gnuggar ögonen så är det för att det kliar och kan vara en följd av allergi, men inte alltid. Det kan också vara en dåligvana eller en reflexrörelse. Oavsett orsaken, är det bäst att sluta göra det eftersom när du gnuggar då irriterar du huden och kan bryta de små kapillärerna under, vilket kan skapa både svullnader och missfärgning såsom mörka ringar under ögonen.

– Fel Ansiktsprodukter 

Blir du svullen runt ögonen kan det vara en god idé att se över dina hudvårdsprodukter. Ibland kan man reagera på feta ögonkrämer eller blir irriterade av särskilda ämnen i hudkrämen. Var också försiktig så att du inte får in hudvårdsprodukter i själva ögonen.

 

Tips på Hur får man bort dem……!

 

1. Regelbunden Sömn 

I dagens hektiska samhälle är det vanligt att vi inte sover så mycket som vi borde. Ändå kan man känna sig utvilad om dagarna. Kroppen klarar sig med relativt lite sömn under en period, men efter ett tag behöver kroppen ta igen den förlorade sömnen. Sömnbrist tas igen under den djupa sömnen i början av natten, inte genom att sova flera timmar än normalt.

Kroppen mår bäst av att vila under dygnets mörka timmar och att vara aktiv när det är ljust. En regelbunden dygnsrytm är bra för hälsan. Försök vakna och lägga dig samma tid varje dag. På helgen kan du eventuellt sova lite längre, men inte mycket. Om du känner dig trött kan du med fördel ta en tupplur, men inte längre än 20 minuter eller för nära läggdags eftersom den då kan påverka nattsömnen negativt.

2. Hälsosam Livsstil

Dra ner på salt. Regelbunden motion, bra kost och god sömn kan ge en stor förbättring. Ät en allsidig kost och dra ner på socker och koffein

3. En kyld Ögoncreme 

Ett tips är att förvara Ögoncremen i Kylen vilket gör att man får en svalkande effekt när man lägger på den. Vilket leder till en miskad svullnad.

4. Snabbfixande Tepåsar

Krama ur fuktiga tepåsar och lägg över ögonen i 20 minuter. Tanninerna i teet motverkar inflammationer samtidigt som koffeinet drar ut vätska.

5. Drick Vatten 

En vuxen konsumerar upp mot 3 liter vätska per dag. Varierar efter vikt, hur varmt det är, hur mycket man svettas m.m. Av dess 3 liter får vi oss ca hälften från kosten. Ca 1.5 liter (6 – 8 glas) måste vi därför dricka varje dag.

 

_____________________________________________________

Och tänk på…..

Ögonen avslöjar alltid hur du mår!

_____________________________________________________

Må så gott så länge så ses vi lite senare idag.

Och glöm inte att vår podd finns ute nu.

Love Johanna