Hej på er.

Lååååångt uppehåll, jag vet men håller på att roddar med lite roligt till er som jag tror ni kommer tycka om. Mer info kommer inom kort.

Jo, känner ni som jag att håret känns torrt och livlöst så har jag lite tips som jag brukar göra för att det ska kännas bättre så här kommer dem:

Detta tycker jag faktiskt är lite konstigt över att det ej tas upp mer. Som hudterapeut är vi noga med den dagliga hudvårdssrutinen och det innefattar även peeling och mask. Hela hårvårdsrutinen borde vara lika viktig som hudvårdsrutinen då håret om något får utsättas för mycket slitage. Jag är ingen utbildad frisör ( som har en gedigen utbildning om vad som bör göras ) utan här kommer bara personliga tips vad jag brukar göra då jag får mycket frågor om håret.

1 –  Peeling av hårbotten. 

Vi har hudceller som produceras hela tiden och det gäller inte bara i ansiktet och på kroppen utan självklart även i området i hårbotten. Hudceller produceras och när de når hudytan dör de ut och lägger sig på ytan. Om man inte exfolierar bort dem så kan ni tänka er att det läggs på lager på lager av döda hudceller vilket gör i slutändan att huden lätt kan se grå och trist ut och saknar lyster.

Detsamma gäller då för hårbotten men i detta fall påverkar det också hårets ” stutts och volym ” vilket gör att inte hårstråt får samma volym från hårbotten.

 

Nåväl, därför så är det bra och viktig att även avlägsna döda hudceller även från hudytan i hårbotten. Men tänk på att det inte bara är döda hudceller utan även mycket hårvårdsprodukter som både håret och hårbotten ska klara av, så rensa bort allt med att peela hårbotten lite då och då ( förslagsvis 2 ggr i månaden beroende på hur mycket hårvårdspreparat du använder ) Så peela!

Gör såhär: Ta din kroppspeeling och fördela in en teskedsstorlek i torr hårbotten. ( lättast att göra med huvudet vänt nedåt ) Massera in peelingen i hårbotten med mjuka cirkulerande rörelser och adderas sedan lite vatten och fortsätt massera din hårbotten.

2 – Tvätta håret med produkter för torrt hår just denna tid på året

Tvätta därefter håret och varva ditt schampoo lite då och då med produkter för känslig hud/hår eller för torrt hår och just nu använder jag flitigt dessa som jag tycker känns ljuvligt för håret när det är torrt och känns livlöst. Dessa kommer från Antonio Axu

3 – Slarva ej med hårinpackning utan var extra duktig med det denna tid på året. Gärna 1-2 ggr/vecka beroende på hur mycket du tvättar håret. 

4 – Efterbehandla håret – 

Efter jag har tvättat håret använder jag nu dessa i blött hår. Det är en vårdande cremen ( Leave in repair Cream ) och olja ( Pure Silk Oil ) som kommer från Antonio Aux dit jag också brukar gå och fixa håret. Tar lite av varje av dessa och blandar ihop och applicerar i blött hår. Då jag har torrt hår ger dessa mjukhet, näring och hjälper till att bygga upp håret samtidigt som de är skyddande.

Därefter tar jag i lite moussé i blött hår och sedan torkar håret. Jag brukar gärna låta håret självtorka om möjlighet finns.

Det är inte bara ett kallt och blåsigt utomhusklimat som påverkar hårbotten negativt, även den torra inomhusluften gör sitt. Och då är det ganska enkelt att räkna ut att värmeföning inte är det klokaste att göra när din hårbotten börjar strama och klia.

När håret är torrt brukar jag använda den här lådan med värmespolar som jag har haft hur länge som helst genom åren. Den gillar jag skarpt när det ska gå snabbt. Annars finns ju fantastiska locktänger och andra bra redskap som jag kan tipsa om, men just denna är ett perfekt Quick Fix som jag brukar säga.

Håret blir lite lockigt och får stadga samt volym. Sedan är det bara att fixa det hur man vill.

5 – Andra saker att tänka på – 

Att tvätta håret varje dag tröttar ut hårbotten och kan rubba den naturliga balansen som håller den återfuktad. När det är kallt ute och torrt inne är din hårbotten extra utsatt och känslig för att övertvättas och jag brukar tvätta håret var 3:e dag:)

Precis som att du inte vill smörja in ansikte och kropp med uttorkande krämer borde det även gälla för huvudet. Det många inte tänker på är dock att schampo kan torka ut hårbotten och det gäller främst varianterna som innehåller sulfater. Sulfaterna tillsätts för att schampot ska löddra och är uttorkande för både hår och hud.

Välj stylingprodukter med skonsamma ämnen.Undvik produkter som innehåller uttorkande alkohol. Dessa brukar finnas i vissa hårsprayer och hårmousse och kan gå under namnen alcohol denat, propanol, SD alcohol, propyl alcohol och isopropyl alcohol.

Vårdande droppar mot hårbotten – Finns fantastiska oljor som återställer obalansen i hårbotten samtidigt som den minskar irritation och ger håret nytt liv. Många lugnar huden, motverkar fjällning och ökar blodcirkulationen och det finns bra även från Antonio Axu eller Maroccanoil.

Vill du ha en riktigt boost behandling så har jag hört så mycket bra om denna från Nannic

Har själv ej hunnit prova det ( men ska göra det ), men jag har flera vänner som har använt det och jag kan säga att de är så nöjda och jag och även deras frisörer har sett stor skillnad vad det gäller ett friskare, fylligare och starkare hår. Verkligen stor skillnad!

Har även en vän som ätit mediciner som i allra högsta grad har påverkat hennes hår och hon har använt denna paketkur och jag säger bara WOW! Frågade vad hon hade gjort och hennes frissa likaså så detta är värt att prova! Finns även produkter separat för detta.

Så fukt och åter fukt och skonsam hårvård är det som gäller nu denna tid på året.

_________________________________________________

Full fart här annars! Massor av jobb idag och helgen blir att förbereda för vårt populära Beauty Event den 18/1, sedan blir det Ikea, fotta, röja bort Jul och alla andra sysslor:) Nästa vecka är det pressmöte, Formexmässan, bygge ( här hemma ) och massor som ska vara klart men tittar in till er så fort jag hinner.

Kram johanna