Hej kära vänner.

Hoppas ni har det bra denna skärtorsdag och att ni får en underbar Påsk.

Jag ska fixa iordning massor hela påsken nu när man ska vara hemma. Håller på med att göra iordning tvättstugan så det blir ordning och reda, ska tömma ett riktigt  “helvetesrum ” som bara är instoppat och fullt av grejer nu när man renoverar och fixar. Ni ska få se, haha! Ska åka till Gustavshills Handelsträdgård och köpa blommor och plantera, rida och faktiskt även göra långkok.

Så inspo till er kommer.

Igår gjorde jag en viktigt inspelning för läkemedelsföretaget Allergan. Det handlar om att vi egentligen ska kvalitetssäkra skönhetsdjungeln av behandlingar och produkter och bland annat hjälpa konsumenterna att känna sig trygg i val av behandlingar, utövare och i produkter m.m. Ni kommer få mera info om detta längre fram med det är väldigt spännande!

Men nu när många av oss är hemma i påsk och rensar kanske som jag, så tänkte jag tipsa om att även göra en vårstädning av ert badrumsskåp. Om man inte gör det kontinuerligt så är det risk att bakterier bildas, och giftiga ämnen utvecklas i gammalt smink och i gamla skönhetsprodukter. Så här kommer lite tips från mig:)

Vårstädning av hudvård och makeup – 

Skönhetsprodukter och smink som blir gamla är inte så trevliga längre. Därför man kontinuerlig gå igenom sitt badrumsskåp, och städa ut produkter vars bäst före-datum har gått ut. Som alla vet har badrumsskåp en tendens att bli överfulla på ganska kort tid. En anledning till detta stavas produktprover. Släng alla sådana, eller använd dem med en gång, om datumet inte redan gått ut. Släng också allt smink vars datum har gått ut, och solkräm som är mer än ett år gammal, även om den inte har gått ut.

( bild från Beauty Medical Team )

Vår hy har trots allt inte exakt samma behov året om och när hudens behov kallar kanske man tar fram någon creme eller serum som inte använts på ett tag. Var noga att se på konsistens och utseende samt känna av doften på produkterna. Här är också några symboler att hålla kolla på som riktlinjer:

Den här symbolen indikerar att hudvårdsprodukten har ett bäst-före-datum. Produkter med dessa symboler har alltså en hållbarhetstid som är kortare än 30 månader och håller sig fräscha till och med sitt bäst-före-datum, oavsett om förpackningen är öppnad eller ej. Bäst-före-datumet ska alltid stå utskrivet på flaskan, burken eller tuben. Observera att denna symbol oftast brukar stå på ytterförpackningarna.

Den här symbolen indikerar att hudvårdsprodukten har ett bäst-före-datum. Produkter med dessa symboler har alltså en hållbarhetstid som är kortare än 30 månader och håller sig fräscha till och med sitt bäst-före-datum, oavsett om förpackningen är öppnad eller ej. Bäst-före-datumet ska alltid stå utskrivet på flaskan, burken eller tuben.

En stor del av utrymmet i badrumsskåpet tas ofta upp av förpackningar som innehåller ganska lite. Töm förpackningarna på tops, bomullsrondeller m.m. och lägga över innehållet i snygga burkar eller lådor.

Sminkborstar har en tendens att bli ganska sunkiga med tiden, så släng de som är bortom räddning och rengör resten. Fundera också på vad av det som du har i ditt badrumsskåp som du verkligen använder. Har du några produkter som du inte har använt på ett halvår? Då kommer du antagligen inte att använda dem under de kommande sex månaderna heller. Så släng dem, eller ge bort dem till någon i bekantskapskretsen som du vet använder den aktuella produkten.

_________________________________________________________________

Om kosmetika har en hållbarhetstid på mindre än 30 månader ska det alltid finnas ett bäst före datum på förpackningen. För att göra det enklare för konsumenter att identifiera hållbarheten på kosmetiska förpackningar har Läkemedelsverket tagit fram symboler som indikerar hur länge de håller sig fräscha.

Några riktlinjer att gå på är följande gällande hur länge ditt smink håller:

( bild från Your Space )

Flytande eyeliner: 6 månader (ibland längre) / Foundation: 18 månader / Kajalpenna: 24-36 månader ( vässa din penna ofta )  / Läppstift: 18 månader/ Mascara: Cirka 3-6 månader / Ögonskugga: Runt 2 år./ Make-up-borste:Borstar har inget exakt datum men det är viktigt att rengöra dem ordentligt varannan vecka/ Makeupsvampar ska rengöras efter varje användning.

 

Generella riktlinjer- 

Även om det står hållbarhetstid utskrivet så är hudvårdsprodukter en fäskvara, så känn på doft, konsistens och dess utseende. Vissa ingredienser ändrar doft och utseende såsom ex. solskydd kan ändra sin doft avsevärt om den är för gammal. Även A-vitamin och C-vitamin tillhör dessa som lätt ändrar doft och utseende.

Burkar har oftast kortare hållbarhet än tuber. Använd spatel eller tops i burken och använd ej dina fingrar som har bakterier på sig.

Förvara hudvårdsprodukter i en normal temperatur och utsätt de ej för mycket värme utan ha dem hellre svalare och torrt då förvaringen är längre då.

 

_________________________________________________________________

Så håll din hud fräsch genom att applicera rena och fräscha produkter. Annars kan det i värsta fall få förödande konsekvenser på huden i form av allergi, eksem och utslag. Så vårstäda ditt badrumsskåp nu:)

Varma kramar Johanna