Hej kära vänner.

Här kommer de efterfrågade recepten på några favoriter jag alltid brukar baka vid besök. Ni ska få mera goda recept att inspireras av men vi börjar med en repris på dessa så länge:)

Fillimpa a ´la Johanna

Recept

5 dl Vetemjöl, 3 dl Rågsikt, 2 dl grahamsmjöl, 1 dl linfrön, 1 dl krossat bovete, 1 dl Hirs flingor, i dl solrosfrön, 1 tsk salt, 4 tsk bikarbonat. Hacka gärna lite aprikoser och lägg i lite russin också vilket ger brödet ytterligare en sötma.

Blanda alla torra ingredienser först och ta sedan följande:

0.5 dl rapsolja, 2 dl mörk sirap och 1 l lättfil.

Smörj och bröa två brödformar och häll i smeten i respektive. Sätt in båda formarna i ugnen på 175 grader i 100 minuter.

Sedan klart! Du har gott och saftigt nyttigt bröd som alla kommer att älska.

 

Recept på Drömrulltårta

Du behöver

  • 3 ägg
  • 1 1/2 dl socker
  • 5 msk potatismjöl
  • 2 msk kakao
  • 1 tsk bakpulver

Fyllning

  • 100 g smör
  • 2 dl florsocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 äggula

 

Du gör såhär

Sätt ugnen på 250° C.
Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl, siktad kakao och bakpulver. Vänd ner blandningen i smeten.
Bre ut smeten på ett bakplåtspapper i en långpanna, 30x40cm (för 1 tårta). Grädda mitt i ugnen ca 5 minuter.
Stjälp upp kakan på sockrat papper. Dra bort papperet som kakan gräddats på. Låt den kallna.
Fyllning: Rör smör och florsocker poröst till fyllningen. Tillsätt vaniljsocker. Rör ner äggulan.
Bre fyllningen på kakan och rulla ihop den. Låt drömtårtan ligga kallt en stund innan den ska skäras.
Recept på Toscakaka gjord på mazarinbotten. 

Försvinnande god kaka som är saftig, men en mazarinliknande botten, toppad med knäckig toscasmet med sirap och mandelspån.

Toscakaka med mazarinbotten

Botten

225 gram mandelmassa
100 gram rumsvarmt smör
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
3 st hela ägg
1 dl vetemjöl
Rivet skal från 1/2 citron

Toscasmet

200 gram mandelspån
1/2 dl ljus sirap
1/2 dl vispgrädde
1/2 dl strösocker
0,5 tak vaniljsocker
1 msk smör

Gör såhär;

Sätt ugnen på 175 grader.

Riv mandelmassan grovt och blanda med smör så att du får en jämn smet. Tillsätt äggen ett i taget och rör om mellan varje. Blanda de torra ingredienserna och rör ner i äggsmeten. Häll ut smeten i en avlång brödform som rymmer 1 1/2 liter, klä den med bakplåtspapper först. Grädda mitt i ugnen i ca 25-30 minuter.

Under tiden förbereder du toscasmeten. Blanda grädde, sirap, socker och vaniljsocker i en kastrull och låt koka upp. Låt den puttra någon minuter under omrörning, dra av från plattan och rör ner smör och mandelspån. Bred detta över kakan efter ca 25 minuter och grädda i ca 5 minuter till så att kakan får fin färg.

Låt kakan svalna i formen, servera!

_________________________________________________

Önskar er en mysig gofika!

kram Johanna